Amasya'da 6 Bin 500 Yıllık Tarihe Işık Tutacak Kazılar Devam Ediyor
Amasya’da 18 yıldır devam eden Oluz Höyük kazıları, bölgenin tarihine dair önemli ipuçları sunmaya devam ediyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez'in belirttiğine göre, Oluz Höyük Hitit, Frig ve Pers medeniyetleri tarafından inanç merkezi olarak kullanılmış.
Hitit, Frig ve Pers Dönemlerine Ait İzler Ortaya Çıktı
Günümüzden 6 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan Oluz Höyük, Kalkolitik'ten Erken Tunç Çağı'na, Asur Ticaret Kolonileri'nden Hitit, Frig, Pers, Med ve Helenistik Dönemlerine kadar uzanan zengin bir tarihe ev sahipliği yapıyor.
Kültürel Mirası Koruma Projesi Kapsamında Yürütülen Kazılar
Kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği 'Geleceğe Miras Projesi' çerçevesinde sürdürülüyor. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk İslam Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez'e göre, Oluz Höyük, farklı dönemlerde farklı inanç sistemlerine ev sahipliği yapmış bir dini merkez olarak öne çıkıyor.
Anadolu'da Tek Olan 2 Bin 500 Yıllık Pers Yolu Keşfi
Kazılar sırasında ortaya çıkan 2 bin 500 yıllık Pers Yolu, Anadolu'da eşsiz bir eser olarak dikkat çekiyor. Prof. Dr. Dönmez, Pers Yolu'nun konservasyon çalışmalarının başlayacağını ve bölgeyi kültürel bir turizm noktasına dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtti.
Oluz Höyük'ün Amasya Turizmine Etkisi
Amasya Valisi Önder Bakan, kazı alanında yapılan incelemeler sonucunda Oluz Höyük'ün Amasya turizmine önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Bilal Eken ile Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir de incelemelere katıldı.