Amida Höyük'te 2024 Yılı Kazı Çalışmaları Tamamlandı
Diyarbakır'da bulunan Amida Höyük, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alıyor ve 2024 yılında gerçekleştirilen kazı çalışmaları tamamlandı. Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız başkanlığında 2018 yılında başlayan kazılar, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan höyükte önemli buluntuların ortaya çıkmasını sağladı.
Binlerce Yıllık Tarihe Işık Tutuldu
Yapılan kazılarda bin 800 yıllık su kanalları, yaklaşık bin 700 yıllık mezar odaları, 1. Dünya Savaşı'ndan kalma el bombaları ve 800 yıllık mermer parçaları gibi önemli kalıntılar gün yüzüne çıkarıldı. Amida Höyük'te 10 bin yıl önce yerleşimin başladığı tespit edilirken, Selçuklu, Artuklu, Eyyubi, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserler de sergilendi.
Kazı Çalışmalarının Detayları
Prof. Dr. İrfan Yıldız, 2 Ocak 2024 tarihinde başlayan kazıların 31 Aralık 2024 tarihinde sona ereceğini belirtti. Kazılar sırasında 19 işçi ve 9 teknik personelin çalıştığını açıklayan Yıldız, toplamda 35 açma yapıldığını ve bu açmaların büyük çoğunluğunun Kral Yolu'nda gerçekleştirildiğini ifade etti.
Önemli Buluntular Ortaya Çıkarıldı
Prof. Dr. Yıldız, kazılar sonucunda birçok önemli eserle karşılaştıklarını ve envantere değer taşıyan 23 eserin tespit edildiğini belirtti. Amida Höyük'ten çıkan eserler, Diyarbakır Arkeoloji Müze Müdürlüğü'ne teslim edilerek sergilenecek. Kazılar sırasında Neolitik ve Kalkolitik dönemlerden başlayarak farklı dönemlere ait eserler bulundu.
Cumhuriyet Dönemine Ait Önemli Bir Sikkede Keşfedildi
Amida Höyük'teki kazılarda, 1926 yılında basılan ve Cumhuriyet döneminin ilk paralarından biri olan Osmanlıca yazılı bir sikke bulundu. Bu sikkede palamut, meşe yaprağı, ay-yıldız ve Osmanlıca yazılar yer alıyor. Prof. Dr. Yıldız, bulunan sikkelerin Amida Höyük'ün tarihine ışık tuttuğunu belirtti.