Koç Boynuzundan ve Çelikten Tapan Bıçağı Üretimine Devam Ediliyor
Adana’nın Feke ilçesine bağlı Tapan bölgesinde, geleneksel yöntemlerle koç boynuzundan ve çelikten yapılan Tapan bıçağı üretimi devam ediyor. Kozan Ticaret Odası tarafından coğrafi işaret alınan bu bıçaklar, son ustalarının elinde şekil almaya devam ediyor.
Usta Ellerde Şekillenen Tapan Bıçağı
Tapan bıçağı üretimini sürdüren usta İlhan Tanrıverdi, mesleğin geleceği konusunda endişelerini dile getirdi. Koç boynuzu ve çelik kullanılarak üretilen bu bıçakları gelecek kuşaklara aktarmaya çalıştıklarını belirten Tanrıverdi, gençlerin farklı işlere yönelmesi nedeniyle mesleğin usta yetiştirmekte zorlandığını vurguladı.
Ustaların Mesleği Gelecek Nesillere Aktarma Çabası
Tanrıverdi, baba mesleğini 25 yıldır sürdürdüğünü ve bu geleneği devam ettirdiğini söyledi. Koç boynuzu ve çelikten yapılan Tapan bıçağının artık nadir bulunduğunu ve en küçük bıçağın bile 100 TL'den satıldığını belirtti. Usta, bu değerli geleneği sürdürmek adına gençlere ve ilgililere çağrıda bulundu.
BİLSEM Öğrenci ve Eğitmenlerinden Ziyaret
Kozan Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrenci ve eğitmenleri, Tapan bıçağının yapım sürecini yerinde görmek ve ustalardan bilgi almak amacıyla ziyaret gerçekleştirdi. Geleneksel el sanatlarının yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması adına yapılan bu ziyaret, mesleğe olan ilgiyi artırmayı hedefliyor.