Ağlayan Gelinler Sason’da Doğa Severleri Büyülüyor
Sason ilçesindeki yüksek rakımlı dağlık kesimlerde açan ve halk arasında "Ağlayan Gelin", "Kerbela Çiçeği", "Hüzün Çiçeği", "Şah Tuğu" ve "Dağ Lalesi" olarak bilinen ters laleler, ziyaretçilere görsel bir şölen sunmaya devam ediyor.
Doğa Fotoğrafçıları Zorlu Parkurları Göze Aldı
Sason ilçesindeki 2 bin 820 rakımlı Mereto Dağı eteklerinde, Osmanlı sultanlarından Yavuz Sultan Selim’in 1514 yılındaki Çaldıran Seferi sırasında konakladığı Sultan Yaylası ve diğer bölgelerde açan ters laleler, doğa severlerin ilgisini çekiyor. Sabahın erken saatlerinde zorlu bir parkuru aşarak ulaşılan ters laleler, doğa fotoğrafçılarının da favori çekim noktalarından biri haline geldi.
Ters Lalelerin Endemik Özellikleri
Doğa fotoğrafçısı Sabahattin Atalay, ters lalelerin endemik bir bitki olduğunu vurgulayarak, çekimler için uzun ve meşakkatli yolculukları göze aldıklarını belirtti. Atalay, Sason'un diğer yerlerinde de ters lalelerin görülebileceğini ancak Şilek Yaylası'nın kolay ulaşılabilirliği nedeniyle bu bölgeyi tercih ettiklerini dile getirdi.
Koparmanın Cezası 244 Bin TL
Atalay, ters lalelerin koruma altında olduğunu ve bitkiyi koparmanın ciddi yaptırımlarının bulunduğunu belirterek, çiçeklerin korunması gerektiğini vurguladı. Bitkiyi koparmanın cezasının 244 bin TL olduğunu dile getiren Atalay, doğa sevdalılarını bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.
Sason’un Doğal Güzellikleri
Sason'da 7 yıldır görev yapan öğretmen Cihan Sever, ilçenin doğal güzellikleri ve özellikle ters lalelerin büyüleyici atmosferi hakkında konuştu. Sever, Sason'un yeşillikleriyle dikkat çeken bir ilçe olduğunu belirterek, doğa yürüyüşlerinin ardından Şilek Yaylası'nda açan ters laleleri ziyaret etmenin keyfini yaşadıklarını ifade etti.