04 Aralık 2024
weather
6°
Burda Haber Videolar Dünya Gürcistan'da AB Üyelik Müzakerelerinin Askıya Alınmasına Halktan Tepki

Gürcistan'da AB Üyelik Müzakerelerinin Askıya Alınmasına Halktan Tepki

Gürcistan'da hükümetin AB katılım müzakerelerini 2028'e kadar askıya alması protestoları tetikledi. Tiflis'teki olaylarda 43 gösterici gözaltına alındı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Gürcistan'da hükümetin Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerinin 2028 yılına kadar askıya alınmasına ilişkin kararının ardından Tiflis'teki parlamentoda gerçekleşen protestoya polis müdahale etti ve 43 gösterici gözaltına alınırken 32 polis yaralandı.

Protesto Sırasında Yaşananlar

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze'nin AB müzakerelerini 2028 yılına kadar gündeme getirmeme kararı, halkı sokaklara dökmüş durumda. Binlerce protestocu, AB ve Gürcistan bayrakları taşıyarak parlamento binası önünde toplandı ve çeşitli sloganlar attı. Polis uyarılara rağmen protestocuların dağılmaması üzerine tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Bazı göstericiler polise havai fişek attı. Olaylar sabah saatlerine kadar sürdü.

Cumhurbaşkanı'nın Açıklamaları

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda hükümetin AB kararına tepki gösterdi. Zurabişvili, halka umut vererek Avrupa başkentlerinden güçlü bir tepki beklediğini dile getirdi.

Hükümetin AB Kararı

Başbakan Kobakhidze, AB müzakerelerinin 2028 yılına kadar başlatılmayacağını ve herhangi bir bütçe hibesi alınmayacağını açıkladı. Adaylık statüsünün ülkeye zarar verdiğini savunan Kobakhidze, AB'nin Gürcistan'ı sıkıştırmak ve radikalleştirmek için bu statüyü kullandığını iddia etti.

Avrupa Parlamentosu'nun Talebi

Avrupa Parlamentosu, Gürcistan'daki seçimlerde yaşanan usulsüzlükler nedeniyle seçim sonuçlarını reddederek yeniden yapılmasını talep etti. Aynı zamanda Başbakan Kobakhidze ve üst düzey yetkililere yaptırım uygulanmasını istedi.

Gürcistan'ın AB Adaylığı

Gürcistan, Mart 2022'de AB üyeliği için başvuruda bulunmuş ve aday ülke statüsünü Aralık 2023'te almıştı. Ancak "Rus yasası" olarak nitelendirilen ve tartışmalara sebep olan yasanın yürürlüğe girmesinin ardından AB, üyelik sürecini askıya almıştı.

Muhalefetin Duruşu

Gürcistan'da muhalefet, iktidardaki partinin seçimlerde hile yaptığını iddia ederek sonuçları tanımadığını açıklamıştı. Muhalefetin parlamentodaki oy kullanımına katılmadığı oturumda ise yeni hükümet güvenoyu almıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *