Türkiye ve Çin ArkeologlarI, Neolitik Araştırmalarda İşbirliği Yapacak
Türkiye ve Çin'den uzmanlar, Türkiye'nin güneydoğusunda bulunan dünyanın en eski Neolitik alanlarından birinde yeni bilgiler ortaya çıkarmak için arkeolojik araştırmalarda işbirliği yapacak.
Neolitik Çağ'a Yönelik Ortak Çalışma Planları
Her iki ülkeden arkeologlar 4-8 Kasım tarihlerinde Şanlıurfa'da ilki düzenlenen Dünya Neolitik Kongresi'nde bir araya gelerek Neolitik Çağ'la ilgili arkeolojik araştırmaların çeşitli yönleri üzerine görüş alışverişinde bulundu.
Bölgenin Tarihi Önemi
Tarihle iç içe olan bölge, son 12.000 yılda insan uygarlığının temelinin atıldığı dönüşüm çağlarından olan Neolitik dönemin gizemlerinin ortaya çıkarılmasında uzun zamandır önemli rol oynuyor.
Uluslararası Katılım ve Etkinlik Detayları
Göbeklitepe ve Karahantepe gibi Neolitik alanlara ev sahipliği yapan bölgede gerçekleştirilen etkinliğe 63 ülkeden yaklaşık 1.000 akademisyen katıldı.
Çin ve Türkiye Arasındaki Arkeolojik İşbirliği
Bu iki bölge, arkeologlarca insan uygarlığının doğuşuna ışık tutan anıtsal heykeller ve mimari unsurların ortaya çıkarıldığı büyük "Taş Tepeler" bölgesinin bir parçası.
Uzmanların İleriki Planları
Bölgedeki kazıları yöneten Türk arkeolog Necmi Karul, Çinli meslektaşlarıyla Taş Tepeler Projesi'nde yeni bir işbirliği planladıklarını açıkladı.
Kültürler Arası İletişim ve Bilimsel İşbirliği
Etkinlikte biyoarkeoloji, tarihleme yöntemleri, fiziki antropoloji ve jeoarkeoloji gibi konular ele alındı. Çin'deki Shandong Üniversitesi'nde görevli uzman akademisyenlerden Wang Fen, Göbeklitepe'ye olan hayranlığını dile getirdi ve kültürler arası iletişimin önemine vurgu yaptı.
Uluslararası Disiplinler Arası İşbirliği
St.Louis'deki Washington Üniversitesi Antropoloji Bölümü Dekan Yardımcısı Doçent Doktor Liu Xinyi, uluslararası işbirliğinin önemli neolitik yerleşimlerin keşfine katkı sağladığını belirtti. Farklı kültürel arkaplanlara sahip akademisyenlerin çeşitliliği artırarak daha zengin bulgular elde edilmesine olanak tanıdığını ifade etti.
Göbeklitepe'nin Önemi ve Keşifler
Mezopotamya ovasına bakan ve UNESCO Dünya Mirası alanlarından biri olan Göbeklitepe, 1990'larda ortaya çıkarılmasından bu yana araştırmacıların ilgisini çekiyor. Bölgede yapılan çalışmalar, tarih öncesi sanatta da önemli keşiflere yol açmıştır.