Karsan, İsveç'te Otonom e-ATAK ile Bir İlk Gerçekleştiriyor
Karsan, elektrikli araçlarıyla 3 kıtada 23 farklı ülkede hizmet veriyor. Şirket, dünyanın ilk Seviye 4 otonom elektrikli otobüsünü geliştirdiği ve ADASTEC ile ortaklık kurarak oluşturduğu Karsan Otonom e-ATAK’ı, İsveç pazarına sunmaya hazırlanıyor. Bu yeni adım, Karsan’ın globaldeki liderliğini pekiştirirken, toplu taşımada otonom ve elektrikli sistemlerin yaygınlaşması adına önemli bir kilometre taşı olacak.
İsveç’te Seviye 4 Otonom Otobüs Projesi
Karsan, ADASTEC, Västtrafik, Vy Buss ve Applied Autonomy işbirliğiyle, İsveç'in Göteborg şehrinde önemli bir proje başlattı. Karsan Otonom e-ATAK, Ağustos 2025’te İsveç’teki ilk Seviye 4 otonom otobüs olarak yolcu taşımaya başlayacak. Bu otobüs, Göteborg'un Merkez İstasyonu ile Liseberg İstasyonu arasındaki ulaşımı sağlayarak, şehrin Garda bölgesinde verimli ve kesintisiz bir toplu taşıma çözümü sunacak.
Gelişmiş Teknoloji ile Verimli ve Erişilebilir Ulaşım
Proje, ADASTEC'in flowride.ai platformunun Göteborg’un ulaşım altyapısına entegre edilmesiyle daha da güçleniyor. Bu yazılım, otobüslerin şehirdeki transit sistemle uyumlu çalışmasını sağlayacak ve şehrin genel bağlanabilirliğini artıracak. Başlangıçta Västtrafik toplu taşıma ağına entegre edilecek olan otobüs, yerel ulaşımda önemli bir rol üstlenecek.
Karsan CEO’su Okan Baş’ın Vizyonu
Karsan CEO’su Okan Baş, şirketin vizyonunu şu sözlerle ifade etti: "Mobilitenin geleceğinde bir adım önde olmayı hedefliyoruz. Karsan Otonom e-ATAK, 2021'deki lansmanından bu yana 35 bin yolcuya ulaşarak güvenilirliğini kanıtladı. Eksi 25 dereceye kadar olan zorlu hava koşullarında bile mükemmel performans gösteren aracımız, Avrupa'da tünel geçişi yapan ilk otonom araç olarak da önemli bir başarıya imza attı." Baş, bu başarıların Karsan'ı daha büyük hedeflere yönlendirdiğini vurguladı.
ADASTEC CEO’su Dr. Ali Ufuk Peker’den Açıklamalar
ADASTEC CEO’su Dr. Ali Ufuk Peker, flowride.ai yazılımının, Karsan Otonom e-ATAK ile gerçek dünyada uygulandığını belirterek, bu teknolojinin sürdürülebilir ve erişilebilir ulaşım çözümleri sunduğuna dikkat çekti. Göteborg’daki proje, otonom toplu taşımanın sadece şehir içi ulaşımı değil, aynı zamanda küresel hareketliliği de dönüştürebileceğini gösteriyor.
Karsan’ın Global Başarıları ve Gelecekteki Hedefleri
Karsan, ABD’nin Michigan Eyaleti'ndeki Michigan State University kampüsünde, 1.5 yıl boyunca 5 kilometrelik bir rota üzerinde yolcu taşıyarak dünyada bir ilke imza attı. Norveç’in Stavanger şehrinde, 2022 yılından bu yana açık trafikte biletli yolcu taşıyan Otonom e-ATAK, güzergahını kısa süre önce tünel geçişi içeren bir rotaya genişleterek, tünelden geçen ilk otonom otobüs oldu.
Otonom e-ATAK’ın Teknik Özellikleri
Karsan, ABD, Norveç, Fransa, Romanya, Finlandiya, Hollanda, İsviçre ve Türkiye'nin ardından İsveç'te de otonom projeleriyle varlık gösterecek. Bu genişlemeyle birlikte, Karsan Otonom e-ATAK, açık trafikte yolcu taşıyan Seviye-4 otonom otobüs olarak dünya genelinde liderliğini sürdürüyor. Karsan Otonom e-ATAK, gelişmiş sensör paketiyle donatılmış olup, LiDAR, Radar, RGB Kameralar, GNSS ve en yeni sensör teknolojilerinin birleşimi sayesinde her türlü hava koşulunda hassas navigasyon ve durum farkındalığı sağlıyor. Bu özellikler, aracın güvenli ve verimli bir şekilde yol almasını mümkün kılıyor. Karsan, elektrikli ve otonom ulaşım çözümleri ile şehirlerin geleceğine şekil vermeye devam ediyor.