Sol Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
27 Aralık 2024
weather
10°
Burda Haber Kültür & Sanat Maden Ocağından Çıkan Oltu Taşının Vitrinlerde Yeniden Hayat Buluşu!

Maden Ocağından Çıkan Oltu Taşının Vitrinlerde Yeniden Hayat Buluşu!

Erzurum'un Oltu ilçesinde çıkarılan Oltu Taşı'nın özellikleri ve işlenme süreciyle ilgili detaylar paylaşıldı.Taşlar,dayanıklı yapısıyla dikkat çekiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Oltu Taşı: Yüzyıllardır Kullanılan Eşsiz Bir Doğal Taş

Erzurum'un Oltu ilçesinde bulunan Oltu Taşı, insan emeği ile yeraltından çıkarılarak en eski süs eşyalarından biri olarak biliniyor.

Oltu Taşı'nın İşlenmesi ve Kullanım Alanları

Oltu Taşı'nın saklanması ve şekil verilmesi özel bir özen gerektirir. Ustalar, taşı çifte su verilmiş bıçaklarla yontarak ve zımparalayarak şekil verirler. Tebeşir tozu ve zeytinyağıyla cilalanan taşlar, kolye, küpe, yüzük gibi çeşitli süs eşyalarına dönüştürülür.

Oltu Taşı'nın Tarihi ve Özellikleri

Oltu Taşı, fosilleşmiş reçine veya ağaç gövdelerinden oluşur ve yumuşak bir linyit türüdür. Siyah renkli olan taş, nadiren gri veya yeşilimsi renkte de olabilir. Romalılar döneminden beri mücevherlerde ve süs eşyalarında kullanılan Oltu Taşı, Bronz Çağı'na kadar uzanan bir geçmişe sahiptir.

Oltu Taşı'nın İşlenmesi ve Kullanımı

Oltu Taşı, çıkarıldıktan sonra hava ile temas ederek sertleşir. Bu nedenle işlem görene kadar nemli ortamda saklanır. Ustalar, taşı el çarkında işleyerek çeşitli süs eşyalarına dönüştürürler. En ünlü kullanım alanı ise tesbih yapımıdır.

Oltu Taşı'nın Fiziksel Özellikleri

Oltu Taşı, yumuşak yapıda olup hava ile temas edince sertleşir. Genellikle siyah renkte olsa da koyu kahverengi, gri ve yeşilimsi renklerde de bulunabilir. Alev alarak yanar ve sürtünmeyle elektriklenir. Oltu Taşı'nın kimyasal analizi, yüksek karbon içeriğine ve yüksek kalorifik değere sahip olduğunu gösterir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *