Kuzey Kore: ABD ve Batı'nın Askeri Politikaları Ukrayna Savaşının Uzamasına Neden Oluyor
Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, Ukrayna savaşının ABD ve Batı'nın "maceracı askeri politikaları" yüzünden uzadığı vurgulanarak, "Düşmanların Kuzey Kore-Rusya ilişkilerine yönelik çılgın tepkilerinin, ABD ve Batı'nın kötü niyetli yayılma politikalarını engellemekte ve küresel barışı güvence altına almak için gereken güç dengesini sağlamada etkili olduğu kanıtlanmıştır."
Kuzey Kore'den Batılı Ülkelere Tepki
ABD, Güney Kore ve Japonya'nın da içinde bulunduğu 10 ülke ve AB'nin Kuzey Kore ile Rusya arasındaki artan askeri işbirliğini kınamasına Pyongyang'dan tepki geldi. Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, Batılı ülkelerin "uluslararası yaptırım ve baskı atmosferi yaratmaya çalıştığı" belirtilerek, "ABD ve müttefiklerinin düşmanca eylemlerinin uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiği" ifade edildi.
ABD ve Batı'nın Sorumlu Olduğu Ukrayna Savaşı
Kuzey Kore'nin yaptığı açıklamada Ukrayna savaşına da değinilerek, "Ukrayna savaşının uzamasının sorumlusu ABD ve Batı'dır. ABD ve Batı'nın istikrarsızlaştırıcı ve hegemonya odaklı askeri politikalarıyla Avrupa ve Asya-Pasifik bölgesinde güvenlik durumu daha da istikrarsız hale gelmiştir" denildi.
ABD ve Müttefiklerinin Politikaları Eleştirildi
Kuzey Kore'nin yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden ve hükümetine atıfta bulunularak, "ABD yönetiminin dünya sahnesinden utanç içinde ayrılmasının, diplomatik mirasının kimin lehine ve zararına olduğunun göz önünde bulundurulması gerektiği" ifadelerine yer verildi.
ABD ve Müttefiklerinin Dünyada Yarattığı İstikrarsızlık
Kuzey Kore'nin açıklamasında, ABD ve müttefiklerinin dünyanın çeşitli bölgelerinde istikrarsızlık ve karmaşa yarattığı savunularak, bu durumun Kuzey Kore'yi ulusal güvenliğini ve küresel barışı korumak için harekete geçmeye zorladığı vurgulandı.
Kuzey Kore'nin Kararlı Tavrı
Kuzey Kore'nin egemenliğine vurgu yapılan açıklamada, "Mevcut politikaların devam etmesi durumunda, ABD ile ilişkilerde sadece başarısızlık ve yeni sorunlarla karşılaşılacağı" belirtilerek, "Kuzey Kore'nin egemen bir devlet olduğu ve meşru haklarını koruyacağı, kısıtlamalara boyun eğmeyeceği ve barış ile güvenliği sağlamak için çaba göstereceği" ifade edildi.
ABD ve Müttefiklerinin Kuzey Kore'ye Yönelik Tutumu
ABD, Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Güney Kore, Yeni Zelanda ve İngiltere'nin dışişleri bakanları ile AB yüksek temsilcisinden oluşan 10 ülke ve AB, Kuzey Kore ve Rusya arasındaki işbirliğine tepki göstermişti. "Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna'ya karşı savaşmak üzere Rusya'ya konuşlandırılmasını kınadıkları" açıklamada, Moskova ve Pyongyang'a savaşı sonlandırma çağrısı yapılmıştı.