21 Kasım 2024
weather
13°
Burda Haber Dünya COP29’da iklim finansmanı artırımında uzlaşma sağlanamıyor.

COP29’da iklim finansmanı artırımında uzlaşma sağlanamıyor.

Bakü'de devam eden 29. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda,uluslararası iklim finansmanını artırmak için uzlaşı sağlanamadı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

 "Şu anki haliyle kabul edilemez"

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de devam eden 29. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP29), uluslararası iklim finansmanının artırılması amacıyla hazırlanan taslak metin üzerinde anlaşma sağlanamadı. Avrupa Birliği Komisyonu'nun İklim Eyleminden Sorumlu Üyesi Wopke Hoekstra, metni "Şu anki haliyle kabul edilemez" olarak değerlendirerek, taslağın üzerinde değişiklik yapılması gerektiğini vurguladı.

en çok etkilenen ve en düşük katkı sağlayan yoksul ülkelere yapılacak finansal destekle ilgili net bir uzlaşma yok.

COP29'un en önemli gündem maddesi olan iklim finansmanı konusunda, uluslararası yardımların yıllık en az 1 trilyon dolara çıkması hedefleniyor. Ancak, özellikle iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ve en az katkı sağlayan yoksul ülkelere yapılacak finansal destek konusunda net bir uzlaşı sağlanamadı. Taslak metinde, hangi ülkelerin ne kadar yardım yapacağına dair somut bir bilgi bulunmuyor. Avrupa Birliği'nin İklim Eyleminden Sorumlu Üyesi Hoekstra, bu durumu eleştirirken, Afrika Grubu'ndan Ali Muhammed de "Burada olma amacımız bir rakama ulaşmaktı, ama buna henüz yaklaşmış değiliz" ifadelerini kullandı. İklim değişikliğinden ciddi şekilde etkilenen ada devletlerini temsilen konuşan Samoa Adaları delegesi Cedric Schuster ise tarafları, "politik oyunları bırakmaya" ve bir uzlaşıya varmaya çağırdı.

Her yıl iklim değişikliği ile mücadele için 1 trilyon dolar finansman gerekiyor.

Birleşmiş Milletler İklim Finansmanı Bağımsız Yüksek Seviye Uzman Grubu, gelişmekte olan ülkelerin 2030 yılına kadar dış iklim finansmanına yıllık yaklaşık 1 trilyon dolara, 2035 yılına kadar ise 1.3 trilyon dolara ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Ekonomistler de, gelişmiş ülkelerin ve diğer büyük emisyon üreticisi ülkelerin, iklim değişikliği ile mücadele için her yıl 1 trilyon dolar sağlaması gerektiğini ifade ediyor. Taslakta, bu tutarın kredi değil, hibe şeklinde verilmesi gerektiği vurgulanıyor, çünkü krediler yoksul ülkeleri borç batağına sürükleyebilir.

Çin ve Suudi Arabistanın sorumluluk alması gerekiyor.

Çin ve Suudi Arabistan gibi güçlü gelişmekte olan ülkelerin de bu finansman katkılarına dahil olup olmayacağı henüz belirsiz. Çin, gelişmiş ülkelerin sorumluluğu üstlenmesi gerektiğini savunurken, Suudi Arabistan gibi ülkelerin de katkı sağlaması bekleniyor. COP29'a yaklaşık 200 ülkenin temsilcisi katılırken, konferans 11 Kasım'da başladı ve bu hafta Cuma günü sona erecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *